Käytännön asioiden tueksi

Muistilista Omaiselle

Muistilista Omaiselle sisältää kattavasti tietoa läheisen menehtymiseen liittyvien käytännön asioiden järjestämisestä, kuten hautajaisista ja perunkirjoituksesta. Löydät kappaleista myös suorat linkit viranomaisohjeisiin. Muistathan lisäksi huolehtia omasta jaksamisestasi.

Kun saat tiedon poismenosta

Ilmoita menehtymisestä viranomaisille

 

Läheisen menehtyessä muualla kuin hoitokodissa tai sairaalassa, tulee asiasta ilmoittaa viranomaisille välittömästi. Viranomaiset tavoitat hätänumerosta 112. Jos läheinen menehtyy sairaalassa tai hoitokodissa, väestötietorekisteri ja viranomaiset saavat tiedon suoraan heiltä.

 

Läheisen menehtymiseen ei voi valmistautua

 

Vaikka läheisen menehtyminen ei olisikaan sattunut yllättäen, on menetyksen lopullisuus usein pakahduttavaa. Toinen voi kokea menetyksen hetkellä epätoivoa ja surua, siinä missä toinen ei löydä tapoja käsitellä asiaa. Surun hetkellä onkin tärkeä muistaa kaikkien ajatusten ja tunteiden olevan sallittuja.

 

Anna siis itsellesi oikeus kaikkiin tunteisiin ja ajatuksiin. Jokainen läheisen menettänyt kohtaa surun ja menetyksen omalla tavallaan, eikä yhtä ainoaa tapaa ole.

 

Älä unohda itseäsi

 

Omasta jaksamisesta huolehtiminen voi usein tuntua surun keskellä samantekevältä. Itsestään huolehtiminen on kuitenkin tärkeää. Kun kiinnität huomiota omaan jaksamiseesi, pystyt olla paremmin tueksi myös toisille omaisille ja läheisille.

 

Surusta puhuminen ja tämän käsitteleminen onkin usein hyödyllistä. Surusta ja menetyksestä voi puhua niin menehtyneen lähipiirille kuin niille, jotka eivät tunteneet menehtynyttä. Monet ovat esimerkiksi kokeneet hyväksi tavaksi vaihtaa säännöllisesti kuulumisia tietyn lähipiiriläisen kanssa.

 

Jaksaminen Surun Keskellä

 

Sivulta Jaksaminen Surun Keskellä löydät erilaista tukea surun kanssa selviämiseen. Sivulle pyritään lisäämään mm. käytännön neuvoja, erilaisia tukiverkostoja, sekä kriisiapua. 

 

I. Juoksevat Asiat

Juoksevat asiat on hyvä pyrkiä järjestämään mahdollisimman nopeasti. Jos jonkin asian tekeminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, voit aina pyytää apua ystäviltä ja lähipiiriltäsi.

Välitä suruviesti sukulaisille ja läheisille

 

Suruviestin välittäminen lähipiirille voi olla eräs henkisesti raskaimmista tehtävistä. Tämän vuoksi onkin hyvä muistaa, ettei suruviestiä tarvitse välittää yksin.

 

Voit pyytää avuksesi esimerkiksi toista menehtyneen omaista kertomaan kanssasi poismenosta. Sukulaiset ja läheiset voivat reagoida erilaisin tavoin tietoon läheisen poismenosta. Onkin hyvä pitää mielessä, että kaikki jakavat läheisen menehtymiseen liittyvän syvän surun ja kaipuun.

 

Aloita hautajaisjärjestelyt

 

Hautajaisjärjestelyt aloitetaan usein nopeasti menehtymisen jälkeen. Hautajaiset järjestetään keskimäärin 2-4 viikon sisällä menehtymisestä.

 

Hautaustoimistot tarjoavat kattavaa ja asiantuntevaa apua läheisen menehtymiseen liittyen. Jos löydät itsesi neuvottomana hautajaisiin liittyvien kysymysten kanssa, hautaustoimistot auttavat sinua asiantuntevasti. Lisätietoa hautajaisista löydät osiosta V. Hautajaisten järjestäminen.

 

Selvitä myös, oliko menehtynyt ilmaissut hautajaisiin liittyviä toiveitaan hautaustestamentissa tai vastaavassa dokumentissa. 

 

Miten huomioin menehtyneen toiveet hautajaisiin liittyen?

Virkatodistuksen tilaaminen

 

Virkatodistuksen kanssa voit hoitaa menehtyneen sukulaisesi henkilökohtaista asiointia, kuten asiointia viranomaisten ja pankkien kanssa.

 

Virkatodistuksen tilauksen ja saapumisen kesto riippuu seurakunnasta tai Digi- ja väestötietovirastosta (ent. Maistraatti), joten voit laittaa tilauksen vireille heti. Lisätietoa virkatodistuksesta löydät osiosta II. Pankkiasiat, Viranomaisasiat, Virkatodistus.

 

Mihin tarvitsen virkatodistusta?

Mistä saan virkatodistuksen?

Mitä eroa on virkatodistuksella ja sukuselvityksellä?

 

Ilmoita vuokranantajalle, isännöitsijälle, työpaikalle

 

Vuokranantajan kanssa voidaan keskustella tulevista vuokrajärjestelyistä, esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanomisen ajankohdasta. Kun omaiset haluavat järjestää suruliputuksen, voi asiasta sopia isännöitsijän kanssa.

 

Asunto on lisäksi hyvä huolehtia sellaiseen kuntoon, että sen voi jättää tyhjilleen.

 

Voit myös jättää ateriapalvelulle viestin tilauksen päättymisestä. Menehtymisestä tulee ilmoittaa myös työpaikalle, jotta huolestuneet työtoverit ja palkanlaskenta saavat tiedon tapahtuneesta.

 

Muita yleisiä asioita

 

Viranomaisasioinnissa ei lähtökohtaisesti tarvita kuolintodistusta tai hautauslupaa. Hautaustoimisto noutaa lääkärin laatiman hautausluvan vainajan noudon yhteydessä.

 

Ulkoministeriö auttaa sinua ulkomailla tapahtuneeseen menehtymiseen liittyvissä asioissa.

 

Ulkoministeriön ohjeet ulkomailla menehtyneen omaiselle

 

II. Pankkiasiat, Viranomaisasiat, Virkatodistus

Kun olet huolehtinut välitöntä huomiota tarvitsevista asioista, on seuraavaksi vuorossa virallisempien asioiden järjestäminen.

Hoidettavat asiat saattavat tuntua raskailta. Niiden järjestäminen voi kuitenkin auttaa surun käsittelyssä ja antaa arkeesi muuta ajateltavaa. Voit myös saada apua viranomaisasiointiin omalta hautaustoimistoltasi ja läheisiltäsi.

Mitätöi henkilöllisyystodistukset

 

Henkilöllisyystodistukset on hyvä muistaa hävittää asianmukaisesti. Leikkaamisohjeet mitätöintiin löydät Poliisin sivuilta (sivun alalaidasta).

 

Poliisin mitätöintiohjeet henkilöllisyystodistuksille

 

Sukuselvitys ja virkatodistus

 

Asioidaksesi menehtyneen sukulaisesi puolesta mm. pankeissa ja virastoissa, tarvitset todisteeksi sukulaissuhteestasi virkatodistuksen. Virkatodistus todentaa sinun olevan menehtyneen sukulainen.

 

Sukuselvitys puolestaan on joukko virkatodistuksia, joita tarvitaan perunkirjoitusta varten. Virkatodistusta käytetään yleisesti menehtyneen puolesta asiointiin, sukuselvityksen tarvitset perunkirjoitukseen. Perunkirjoitusta varten tarvitset katkeamattoman sukuselvityksen.

 

Voit tilata virkatodistuksen Digi- ja väestötietovirastosta (ent. Maistraatti) sekä menehtyneen omalta seurakunnalta.

 

Mitä eroa on virkatodistuksella ja sukuselvityksellä?

Mikä on katkeamaton sukuselvitys?

Mihin tarvitsen katkeamatonta sukuselvitystä?

 

Käännä posti kuolinpesän hoitajan osoitteeseen

 

Menehtyneelle kuuluvaa postia saattaa tulla vielä pitkään menehtymisen jälkeen. Tästä johtuen posti on hyvä ohjata menehtyneen asioita hoitavalle henkilölle.

 

Ilmoitus osoitteen muutoksesta tehdään kirjallisesti Verohallinnolle. Jokaisen kuolinpesän osakkaan on hyväksyttävä muutos. Ohjeita osoitteen muutokseen löydät alta löytyvistä linkeistä.

 

Miten teen kuolinpesän osoitteenmuutoksen Postiin?

Verohallinnon ohjeet osoitteenmuutokseen

 

Pankkiasiointi

 

Alta löydät ohjeita yleisimpiin kuolinpesän pankkiasiointiin liittyviin aiheisiin. Tarvitessasi lisätietoa, Finanssivalvonnan sivut tarjoavat kattavaa tietoa kuolinpesän asioiden hoitamiseen.

 

Menehtyneen juoksevia laskuja (kuten vesi-, sähkö-, vuokra- ja puhelinlaskut) voidaan maksaa suoraan menehtyneen pankkitililtä. Ole yhteydessä läheisesi pankin asiakaspalveluun laskujen maksua varten. Juoksevat laskut voidaan maksaa yleensä ilman virkatodistusta. Muistathan myös lopettaa menehtyneen tililtä lähtevät suoramaksut. 

 

Pankki saa tiedon menehtymisestä suoraan väestörekisteristä ja lähettää saldotodistuksen menehtyneen tileistä. Saldotodistus tarvitaan perunkirjoitusta varten.

 

Kun olet saanut virkatodistuksen, voit tarvittaessa pyytää pankilta laajemmin tietoja menehtyneen tileistä. Laajempia tietoja ovat mm.  tilien tarkat saldot, tilitapahtumat, ja mahdolliset tallelokerot. Tiedot eivät ole välttämättömiä, sillä pankin lähettämät saldotodistukset riittävät mm. perunkirjoitukseen. Toisinaan on kuitenkin hyvä olla perillä mm. pankkitilin tapahtumista menehtymisen jälkeen.

 

Jos olet maksanut menehtyneelle kuuluneita laskuja omalta tililtäsi, huomioidaan ne perunkirjoituksessa. Jos omaiselle jäi velkoja, ole yhteydessä velkojiin.

 

Asiointia esimerkiksi Verohallinnon kanssa voi helpottaa niin,  ettei sulje kaikkia kuolinpesän tilejä ennen kuin kuolinvuoden verotus on valmis. Mahdolliset veronpalautukset on siten helpompi toimittaa kuolinpesälle ilman ylimääräistä selvittämistä.

 

Mikä on saldotodistus?

Mihin tarvitsen saldotodistusta?

Kuka maksaa menehtyneen velat?

Mitä tehdä jos kuolinpesä on varaton?

 

 

Säästöhenkivakuutuksen kuolemantapauskorvauksen edunsaajien on hyvä olla yhteydessä vakuutuksen myöntäjään. Vakuutuksen myöntäjä osaa kertoa tarkemmin sopimuksen ehdoista ja korvauksista.

 

Kuolemantapauskorvaus kirjataan lisätietona perukirjaan, mutta jätetään perunkirjoituksen ulkopuolelle. Korvaus voi olla edunsaajalle verollista pääomatuloa.

 

Verohallinon ohjeet henkivakuutukseen verotukseen

 

Perhe-eläke ja lapsilisä

 

Menehtyneen omaiset voivat olla oikeutettuja perhe-eläkkeeseen tai lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen.

 

Perhe-eläkettä voi hakea menehtyneen leski ja hänen lapsensa. Lesken on mahdollista saada Kelan myöntämää perhe-eläkettä 65-vuotiaaksi saakka, lapsen 18- tai 21-vuotiaaksi saakka. Työeläkelaitosten maksamalle leskeneläkkeelle ei ole ikärajaa. Voit saada molempia eläkkeitä samanaikaisesti.

 

Voit myös saada Kelan myöntämää lapsilisän yksinhuoltajakorotusta. Korotusta voidaan hakea jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta.

 

Kelan ohjeet omaisen menehtymiseen

Kelan ohjeet lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen

 

III. Harrastukset, Ajoneuvot, Sosiaalinen Media

Välttämättömien asioiden hoitamisen lisäksi on hyvä huomioida mm. harrastuksiin ja sosiaaliseen mediaan liittyvien palveluiden sulkeminen.

Jos sinulla on epäselvyyksiä menehtyneen käyttämistä palveluista tai harrastuksista, saapunut posti sekä tietokoneet ja älylaitteet antavat usein hyvää vihiä. Voit esimerkiksi käydä läpi menehtyneen selaushistoriaa, tai pyytää ystävääsi tekemään asian puolestasi.

Ajoneuvot

 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom saa tiedon poismenosta väestötietorekisteristä. Menehtyneen ajoneuvojen siirtymisestä kuolinpesän haltuun ei näin ollen tarvitse tehdä ilmoitusta Traficomille.

 

Ajoneuvoveron verovelvollisuuden on lisäksi hyvä muistaa siirtyvän kuolinpesälle. Kattavaa lisätietoa ajoneuvoihin liittyvistä ohjeistuksista löydät Traficomin sivuilta.

 

Traficomin ohjeet ajoneuvoille

 

Sosiaalinen media, sähköposti, suoratoistopalvelut

 

Useimmat meistä käyttävät erilaisia sosiaalisen median palveluita, kuten Facebookkia, Twitteriä tai Instagramia. Sosiaalisen media yritykset eivät saa tietoa menehtymisestä, joten jokaiseen tahoon tulee olla yhteydessä erikseen.

 

Sosiaalisen median palveluntarjoajilla on omat toimintatapansa menehtymisen kohdalla. Jos et löydä tietoa joutuisasti, voit aina olla yhteydessä yritysten asiakaspalveluun. Sähköpostin lopettaminen kannattaa tehdä sosiaalisen median tilien lopettamisen jälkeen.

 

Suoratoistopalvelut (kuten Netflix ja Spotify) päättyvät lähtökohtaisesti pankkikorttien kuolettamisen yhteydessä. Kun olet yhteydessä suomalaisiin teleoperaattoreihin puhelinliittymän lopettamisesta, voit samalla tarkistaa oliko menehtyneellä erinäisiä palveluita (C More, Elisa Viihde, DNA TV Hubi, jne.) operaattoreilta.

 

Miten lopetan menehtyneen sosiaalisen median tilit?

Miten lopetan menehtyneen sähköpostitilit?

 

Harrastukset ja järjestöt

 

Monet meistä saattavat kuulua erilaisiin yhdistyksiin, seuroihin tai järjestöihin. Onkin hyvä pohtia, mihin eri järjestöihin menehtynyt on kuulunut ja mitä harrastuksia hänellä oli. Harrastusmaksujen ja jäsenyyksien lopettaminen onnistuu helpoiten ottamalla yhteyttä suoraan järjestöihin ja seuroihin.

 

S-bonus, K-plussa ja Veikkaus-tili

 

K-Plussa ja S-Bonus – kanta-asiakkuudet päättyvät, kun konsernit saavat tiedon menehtymisestä väestötietojärjestelmästä. Lisätietoa löydät alta olevan linkin takaa.

 

Mitä tapahtuu menehtyneen S-bonus ja K-plussa kanta-asiakkuudelle?

 

Veikkaus saa tiedon menehtymisestä suoraan väestötietorekisteristä ja maksaa kuolintiedon perusteella pelitilin varat asiakkuuteen liitetylle pankkitilille. Voit tarkistaa pelitilien tilanteen olemalla yhteydessä Veikkauksen asiakaspalveluun.

 

Veikkauksen asiakaspalvelu

 

IV. Asunnosta Huolehtiminen

Asunnosta huolehtiminen on niin ikään olennaista. Ensi alkuun kannattaa harkita mm. sähkösopimuksen jatkamista tai lopettamista, vuokrasopimuksen lopettamisajankohtaa, sekä pilaantuvien ruokien pois heittämistä. On myös hyvä muistaa siirtää erilaiset asuntoon liittyvät vakuutukset (kuten kotivakuutus) ja sopimukset (kuten sähkö-, vesi- ja jätehuoltosopimus) omiin tai toisen perinnönsaajan nimiin.

Lesken oikeudet

 

Menehtyneen leskellä on oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin, ellei leski omista toista asumiskäyttöön soveltuvaa asuntoa. Lesken oikeuksiin kuuluu myös asunnon irtaimiston jättäminen sellaisenaan lesken haltuun.

 

Mitä oikeuksia leskellä on?

 

Asunnon irtaimisto

 

Vuokra-asunnon irtisanomisen ja omistusasunnon myymisen yhteydessä on huolehdittava kodin irtaimistosta (kuten pöydistä, lautasista ja pesukoneesta). Asunnon tyhjentäminen voi olla aikaa vievää, joten suunnittelu kannattaa aloittaa joutuisasti lähipiirin kesken. Irtaimiston läpikäyminen voi herättää paljon muistoja, ja monet ovatkin kokeneet menehtyneen tavaroiden läpikäymisen olleen tärkeä osa suruprosessia.

 

Menehtyneen asunnosta ei saa viedä tavaroita pois ennen perunkirjoitusta. Kodin irtaimisto voidaan kuitenkin tarvittaessa siirtää mm. varastoon tai muuhun turvalliseen paikkaan odottamaan perunkirjoitusta.

 

On lisäksi hyvä harkita, mitkä tehtävät menehtyneen perikunta haluaa tehdä lähipiirin kesken, mitkä voisi olla hyödyllistä jättää ulkopuolisen tehtäväksi. Ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen voi olla hyödyllistä esimerkiksi loppusiivoukseen ja omaisuuden arvon määrittämiseen liittyvissä tehtävissä. Asunnosta huolehtimiseen liittyvät kustannukset (kuten loppusiivous- ja pesäntyhjennyspalvelut) voidaan huomioida perunkirjoituksessa vähennettävissä laskuissa. 

 

Omistusasunnon periminen tai myyminen

 

Jääkö asunto leskelle? Siirtyykö omistusasunto jollekin perikunnan jäsenelle? Vai päädytäänkö asunnon myyntiin?

 

Kun tiedät omistusasunnon siirtyvän perikunnalle, voit aloittaa alustavan ajatustyön omistusasunnon tulevaisuudesta. Jos asunto päädytään myymään, tulee tämä ajankohtaiseksi perunkirjoituksen jälkeen. Asian voi kuitenkin jo laittaa vireille, esimerkiksi tutustumalla paikallisiin kiinteistönvälittäjiin. Lisätietoa omistusasunnon myymisestä löydät kohdasta VII. Huolehdithan Vielä.

 

Miten kuolinpesän osakas voi jäädä asumaan menehtyneen asuntoon?

Miten kuolinpesän omistusasunto myydään?

 

V. Hautajaisten Järjestäminen

Hautajaisjärjestelyistä huolehtiminen voi olla yksi raskaimmista läheisen menehtymiseen liittyvistä vaiheista. Tästä johtuen on jälleen hyvä muistaa, ettei tätäkään järjestelyä tarvitse tehdä yksin. Monet suunnittelevat hautajaisia yhdessä lähipiirin kanssa ja antavat näin tukea toisilleen. Hautajaistoimistojen asiantuntijat puolestaan osaavat tarjota kattavaa apua käytännön asioihin liittyen.

Hautajaisjärjestelyiden aloittaminen

 

Hautajaisten järjestämisellä ei ole välitön kiire, mutta useasti hautajaisjärjestelyt aloitetaan ensimmäisen viikon aikana. Hautajaiset järjestetään keskimäärin noin 2-4 viikon kuluttua poismenosta. Voit järjestää hautajaiset kokonaan itse tai käyttää apunasi hautaustoimistoa. Hautaustoimistot tarjoavat kattavaa ja asiantuntevaa apua hautajaisten järjestämiseen ja useat hakevatkin tukea hautajaisten järjestämiseen hautaustoimistoilta.

 

Jos haluat järjestää hautajaiset kokonaan itse, seuraathan alta löytyvää linkkiä.

 

Kuka vastaa hautajaisten järjestämisestä?

Miten järjestän hautajaiset itse?

Miten löydän hautaustoimiston?

Tarvitsenko hautausluvan asioidakseni hautaustoimistossa?

 

Hautajaisten suunnitteleminen

 

Hautajaisten suunnitteleminen kannattaa aloittaa huomioimalla menehtyneen toiveet hautajaisjärjestelyjen suhteen. Toiset ovat ilmaisseet tahtonsa testamentissa, toiset taas saattaneet keskustella hautajaistoiveistaan iltapäiväkahveilla. Jos menehtynyt on jättänyt toiveensa konkreettisessa muodossa, tulee hänen toiveitaan kunnioittaa mahdollisuuksien puitteissa. Jos menehtynyt ei ole jättänyt toiveita, voit tiedustella menehtyneen lähipiiriltä, josko heillä olisi jäänyt mieleen menehtyneen toiveita hänen hautajaisiinsa liittyen.

 

Hautajaisia varten on myös hyödyllistä miettiä suuntaa antava budjetti. Hautajaiskulut voidaan vähentää perunkirjoituksessa, joten hautajaisia ei tarvitse maksaa itse. Vähävaraisten kuolinpesien on myös mahdollista saada hautausavustusta. Hautausavustusta voi tiedustella mm. kunnan tai kaupungin sosiaalitoimistolta, vakuutusyhtiöltä, sekä työeläkelaitokselta.

 

Miten huomioin menehtyneen toiveet hautajaisiin liittyen?

Paljonko hautajaiset maksavat?

Täytyykö hautajaiset maksaa itse?

 

 

Hautajaisia suunnitellessa on myös olennaista miettiä hautajaisten ajankohta ja paikka. Valittuanne menehtyneen hautauspaikan, voitte ottaa yhteyttä alueella toimiviin hautaustoimistoihin. Hautaustoimiston kanssa sovitaan tapaamisaika, ja tapaamisessa sovitaan hautajaisten käytännön asioista. Hautaustoimistojen kanssa voi lähtökohtaisesti asioida niin puhelin- kuin lähitapaamisena.

 

Hautajaisten suunnittelun voi myös vastaavasti aloittaa varaamalla ajan tai olemalla yhteydessä hautaustoimistoon. Tällöin päätätte hautajaisten ajankohdan ja paikan yhdessä hautaustoimiston kanssa.

 

Miten löydän hautaustoimiston?

 

 

Tapaamisessa hautaustoimiston kanssa päätätte hautajaisiin liittyvistä käytännön asioista. Näitä ovat mm. arkun tai uurnan, hautakiven tai muistolaatan, hautajaisvaatteiden, hautajaiskukkien, sekä muistotilaisuustilan valitseminen. Hautaustoimistot voivat myös sopia puolestasi hautapaikasta ja haudan hoitoon liittyvistä käytännön asioista. Hautaustoimistot hoitavat myös usein puolestasi hautausluvan hankkimisen.

 

Vaikka hautaustoimistot yleisesti tarjoavatkin useita palveluita saman katon alta, voit aina valita hautajaistoimistoilta vain osan tarjotuista palveluista. Näin toimitaan esimerkiksi tilanteissa, joissa menehtynyt on esittänyt tietyn toiveen hautajaisiinsa liittyen, kuten tietynlaisen hautakiven tilaamisen.

 

Jos menehtynyt saa arkkuhautauksen, läheisten kanssa tulee sopia arkun kantajista. Arkun kantajia tarvitaan vähintään neljä, mutta yleensä kantajia on kuusi. Voit myös samalla mm. pyytää menehtyneen läheisiä pitämään puheita muistotilaisuudessa.

 

Mitä hautajaisissa tapahtuu?

Mitä muistotilaisuuksissa tehdään?

 

Muistotilaisuus, hautajaiskutsut, kuolinilmoitus

 

Sovittuanne hautajaisjärjestelyistä hautaustoimiston kanssa, on seuraavaksi hyvä huolehtia hautajais- ja muistotilaisuuskutsujen lähettämisestä. Vieraskutsut voidaan välittää esimerkiksi postitse, puhelimitse, tai tekemällä Facebook-ryhmän. Vieraille, jotka eivät pääse osallistumaan hautajaisiin, voidaan välittää osoite adressien lähettämistä varten.

 

Muistotilaisuus on tilaisuus, jossa muistellaan menehtynyttä. Muistotilaisuus järjestetään yleensä hautajaisten (siunaustilaisuuden) jälkeen. Muistotilaisuustilaksi voidaan valita mikä tahansa tähän sopiva tila, kuten koti tai paikallinen ravintola. Mm. seurakunnat tarjoavat muistotilaisuustiloja maltilliseen hintaan. Myös erilaiset ulkoilmatilat ovat yleistyneet viime vuosina. Muistotilaisuudet ovat vapaamuotoisia tilaisuuksia, joissa voidaan mm. pitää puheita, järjestää tarjoilua vieraille, sekä lukea adresseja ja muistella menehtynyttä.

 

Mitä muistotilaisuudessa tehdään?

Mikä on adressi?

 

 

Voit myös halutessasi laatia kuolinilmoituksen menehtyneestä. Kuolinilmoitus on maksullinen ilmoitus, jossa kerrotaan valtakunnallisessa tai paikallisessa sanomalehdessä läheisen menehtymisestä. Kuolinilmoitus voidaan laatia joko ennen hautajaisia tai näiden jälkeen. Jos kuolinilmoitus laaditaan ennen hautajaisia, voi tämä olla samalla kutsu hautajaisiin. Jos kuolinilmoitus laaditaan hautajaisten jälkeen, voit tämän yhteydessä kiittää hautajaisiin osallistuneita.

 

Kirkkoon kuulumattoman muistotilaisuus voidaan järjestää muualla kuin kirkossa. Hautauspaikka on mahdollista järjestää seurakunnan hautausmaalle tunnuksettomien paikalle. Hautaustoimistot auttavat järjestelyissä ja voivat sopia järjestelyistä puolestasi.

 

Miten järjestän hautajaiset seurakuntaan kuulumattomalle tai muun uskontokunnan jäsenelle?

Mitä hautajaisissa tapahtuu?

Miten pukeudun hautajaisiin?

Miten hautajaiset etenevät?

Miten voin järjestää varattoman kuolinpesän hautajaiset?

Tarvitsenko hautausluvan asioidakseni hautaustoimistossa?

 

VI. Perunkirjoituksen Järjestäminen

Jokaiselle Suomessa menehtyneelle henkilölle tulee järjestää perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa hänen menehtymisestään.

Mikä on perunkirjoitus?

 

Perunkirjoitus on tilaisuus, jossa määritellään menehtyneen omaisuus ja velat, selvitetään menehtyneen perilliset, sekä noteerataan testamentti ja testamentinsaajat. Perunkirjoitus järjestetään perinnönjakoa ja perintöverotusta varten. Perunkirjoitukseen tulee kutsua kaikki kuolinpesän osakkaat ja menehtyneen leski.

 

Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, johon on listattu selvitys menehtyneen varoista ja veloista, kuolinpesän osakkaista, sekä muista testamentinsaajista. Liitteinä perunkirjassa ovat mm. testamentti ja menehtyneen katkeamaton sukuselvitys 15-vuotiaasta kuolinpäivään asti.

 

Perunkirjoitus tulee järjestää kolmen kuukauden sisällä menehtymisestä. Lisäaikaa perunkirjoituksen järjestämiselle voidaan hakea Verohallinnolta.

 

Mitä tietoja perunkirjoitukseen tarvitaan?

Täytyykö varattomasta kuolinpesästä tehdä perunkirjoitus?

Suomen valtion ohjeet perunkirjoitukseen

 

Mihin perunkirjoitusta tarvitaan?

 

Perunkirjoitusta tarvitaan perukirjan tekemistä varten. Perukirja taasen tarvitaan osoittamaan menehtyneen varojen ja velkojen kokonaismäärä. Perukirjasta ilmenevät myös kaikki perilliset, puoliso ja testamentinsaajat. Perinnönjako ja perintöverotus perustuvat perukirjaan, ja perukirja toimiikin samalla veroilmoituksena Verohallinnolle.

 

Perukirja tulee toimittaa Verohallinnolle yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksen järjestämisestä. 

 

Mitä jos perunkirjoitusta ei tehdä?

Kuka vastaa perunkirjoituksen järjestämisestä?

Verohallinnon ohjeet perunkirjoitukseen

 

Kuka vastaa perunkirjoituksen järjestämisestä?

 

Perunkirjoituksen järjestämisestä vastaa kuolinpesän osakkaat. Järjestäjäksi valitaan useimmiten joko menehtyneen leski tai yksi lapsista. Joissain tapauksissa perunkirjoituksen järjestäjä on voitu mm. määritellä testamentissa.

 

Halutessanne apuna voidaan käyttää myös ulkopuolista asiantuntija, kuten pankkia tai oikeusaputoimistoa. Ulkopuolisen avun käyttäminen voi olla suositeltavaa etenkin, jos menehtyneellä oli velkaa tai suurehko omaisuus.

 

Kuka vastaa perunkirjoituksen järjestämisestä?

Täytyykö varattomasta kuolinpesästä tehdä perunkirjoitus?

 

Kuinka teen perukirjan?

 

Perukirjan voi tehdä joko itse, tai käyttää apuna ulkopuolista asiantuntijaa, kuten pankkia, lakitoimistoa tai oikeusaputoimistoa. Asiantuntijat osaavat auttaa sinua monimutkaisissa kysymyksissä ja tarvittavien dokumenttien keräämisessä.

 

Voinko luopua perinnöstä?

Mitä tarkoittaa uskottu mies perunkirjoituksessa?

Mitä jos en pääse perunkirjoitukseen?

 

 

Toisinaan kuolinpesälle valitaan perunkirjoituksessa myös asioiden hoitaja. Kuolinpesän asioiden hoitaminen perunkirjoituksen jälkeen sisältää mm. veronpalautuksen hakemisen ja omaisuuden myynnin. Perunkirjoituksessa onkin hyvä hetki allekirjoittaa erilaisia valtuutuksia, joihin tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus (kuten perinnönjako osakkaille ja valtakirjat).

 

Esimerkiksi Verohallinto ja pankit käyttävät lähtökohtaisesti omia valtakirjojaan kuolinpesän asioinnin valtuutusta varten. Löydät nämä useimmiten nopeitten Googlesta, etsien ”yrityksen nimi + kuolinpesä + valtakirja”. Voit myös aina olla yhteydessä asiakaspalveluun.

 

Kannattaako kuolinpesälle valita asioiden hoitaja?

Tarvitseeko perunkirjoitusta tehdä jos ei ole omaisuutta?

Kuinka selvitän menehtyneen omaisuuden arvon?

 

VII. Hautajaisten ja Perunkirjoituksen Jälkeen

Perukirjan toimittaminen

 

Perukirja toimitetaan perunkirjoituksen jälkeen Verohallinnolle perintöverotusta varten. Perukirja tulee toimittaa myös pankeille varojen jakamista varten. Voit toimittaa perukirjan Verohallinnolle ja pankeille lähtökohtaisesti niin asioimalla paikan päällä kuin välittämällä perukirjan sähköisesti.

 

Kuinka toimitan perukirjan Verohallinnolle?

Kuinka toimitan perukirjan pankille?

 

Perukirjan toimittamisen jälkeen kuolinpesän varat voidaan jakaa perukirjan mukaisesti. Jos pesän osakkaita on useampi, onnistuu varojen jakaminen pankissa esimerkiksi perunkirjoituksessa allekirjoitetulla valtakirjalla. Valtakirjan avulla kaikkien osakkaiden ei tarvitse olla yhtä aikaa paikalla, kun varoja jaetaan.

 

Kuinka teen valtakirjan omaisuuden jakoa varten?

 

Perintövero

 

Verohallinto määrittää perilliselle kuuluvan perintöveron vastaanotetun perukirjan perusteella. Verohallinnon tehtyä verotuspäätöksen, ensimmäinen perintöveron maksupäivä menee noin kolmen kuukauden päähän päätöksen tekemisestä.

 

Perintöveron maksamiseen on mahdollista saada lykkäystä painavista syistä. Painava syy voi olla esimerkiksi tarve myydä omaisuutta perintöveron maksamiseksi, sekä hankala elämäntilanne (kuten työttömyys tai sairaus). Vapaamuotoinen hakemus välitetään Verohallinnolle, joka tekee päätöksen lykkäyksestä tapauskohtaisesti.

 

Kuinka haen lykkäystä perintöverolle?

 

Tuhkien sirotteleminen

 

Tuhkaamalla haudatun vainajan tuhkat on siroteltava vuoden kuluttua tuhkaamisesta. Omaisten on ilmoitettava krematorion pitäjälle tuhkien sirottelupaikka kirjallisesti. Jos tuhkien sirotteluun tarvitaan maanomistajan lupa, lupa on hyvä pyytää kirjallisena. Jos paikalle muodostetaan yksityinen hautapaikka, tarvitaan tähän lupa aluehallintovirastolta.

 

Minne vainajan tuhkat saa sirotella?

Voidaanko tuhkat sirotella jokeen, järveen tai mereen?

Saako tuhkia säilyttää kotona?

Mikä on yksityinen hautapaikka?

Kuinka saan aluehallintovirastolta luvan yksityistä hautapaikkaa varten?

 

VIII. Huolehdithan Vielä

Suruvuosi

 

Hautajaisten järjestäminen, perunkirjoitus ja muut käytännön asioiden järjestelyt voivat tuoda helpotusta surutyöhön. Näin ollen monet kokevatkin pientä tyhjyyden tunnetta, kun välttämätön tekeminen loppuu ja elämässä tulisi jatkaa ikään kuin eteenpäin. Surun ja kaipuun joutuu kohtaamaan eri tavalla.

 

Kun läheinen menehtyy, surun ja menetyksen kohtaamiseen, käsittelemiseen ja hyväksymiseen kuluu aina oma aikansa. Usein läheisen menehtymisen jälkeisestä ajasta puhutaankin suruvuotena. Surua ei tarvitse käsitellä nopeasti, eikä ajoittainen suruun palaaminen tarkoita, etteikö surusta pääsisi koskaan eteenpäin. Kaipuun ja surun voikin kuvitella aaltoina, jotka toisinaan ovat myrskyisempiä, toisinaan tyyniä.

 

Jokainen käsittelee surun ja kaipuun omassa tahdissaan. Kannattaa aina muistaa, ettei kaipuun ja muiden ajatusten kanssa tarvitse olla yksin. Myös toiset läheisen menettäneet jakavat kanssasi menetyksen, ja voivat yhtä lailla kuvitella olevansa yksin ajatustensa kanssa. Voitkin muistaa heidän olevan aina tukenasi, niin kuin sinäkin varmasti olet heille.

 

Tuhkaus

 

Tuhkaamalla haudatun vainajan tuhka on siroteltava vuoden kuluttua tuhkaamisesta. Tarkempaa tietoa löydät kappaleesta VII. Hautajaisten ja Perunkirjoituksen Jälkeen.

 

Minne vainajan tuhkat saa sirotella?

Voidaanko tuhkat sirotella jokeen, järveen tai mereen?

 

Omaisuuden myyminen

 

Kun menehtyneen omaisuus on jaettu perunkirjoituksessa, voivat kuolinpesän osakkaat noutaa heille osoitetun irtaimiston ja muun omaisuuden. Joissakin tapauksissa omaisuus halutaan pitää, joissain tapauksissa omaisuuden myyminen eteenpäin on luontaisempaa.

 

Kuolinpesän osakkaalle määrätyn kodin irtaimiston myyminen tapahtuu usein omatoimisesti. Internetin erilaiset välityspalvelut (kuten Tori tai Huuto) ovat tähän hyviä välineitä. Irtaimiston myymiseen on lisäksi tarjolla erilaisia pesäntyhjennyspalveluja. Pesäntyhjentäjät arvioivat ja ostavat pesän irtaimiston joko kokonaisuudessaan tai osissa.

 

Traficomille on ilmoitettava ajoneuvon siirtymisestä kuolinpesältä uudelle omistajalle seitsemän päivän kuluessa. Yhden kuolinpesän osakkaan allekirjoitus riittää rekisteri-ilmoituksen muutokseen. Kattavaa lisätietoa löydät Traficomin sivuilta.

 

Traficomin ohjeet kuolinpesän ajoneuvoasioihin

 

Veronpalautus ja tilien lopettaminen

 

Veronpalautus

 

Kuolinpesän veronpalautukset toimivat käytännössä samanlailla kuin toisetkin veronpalautukset. Jos kuolinpesän veroilmoituksessa selviää veroja maksettaneen liikaa, Verohallinto maksaa liikaa maksetun veron takaisin.

 

Kuolinpesän veronpalautukset katsotaan kuolinpesän lisääntyneeksi varallisuudeksi. Lisääntynyt varallisuus jaetaan perukirjan määrittämille osakkaille samassa suhteessa, kuin aikaisemmin jaettu varallisuus.

 

Verohallinto maksaa kuolinpesän veronpalautukset tilille, joka heillä on tiedossa. Mikäli Verohallinnolla ei ole tiedossa kuolinpesän tilinumeroa, veronpalautukset suoritetaan maksuosoituksena. Maksuosoitus lähetetään kirjeitse siihen osoitteeseen, joka Verohallinnolla on tiedossa.

 

Verohallinnon ohjeet kuolinpesän veronpalautukselle

 

 

Pankkitilien lopettaminen

 

Veronpalautusten jakamisen jälkeen menehtyneen pankkitilille ei enää usein ole tarvetta. Voit näin ollen olla yhteydessä pankin asiakaspalveluun ja pyytää heitä sulkemaan tarvittavat pankkitilit.

 

Osakkaat voivat sulkea kuolinpesän pankkitilit joko ilmoittamalla suostumuksensa jokainen erikseen, tai valtuuttamalla yhden henkilön sulkemaan tilit kaikkien puolesta. Pankit käyttävät usein omia valtakirjojaan kuolinpesän pankkiasioinnissa. Valtakirjat löydät esimerkiksi Googlesta, etsien ”yrityksen nimi + kuolinpesä + valtakirja”. Voit myös aina olla yhteydessä pankkien asiakaspalveluun.

 

Tarkempaa tietoa ja vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

muistlista läheisen menettäneelle omaiselle

Kysymyksiä tai ajatuksia sivuistamme?

Haluamme tietosivun olevan sinulle mahdollisimman hyödyllinen ja helppolukuinen. Jos mieleesi tulee ajatuksia tai kehityskohteita, voit jättää näitä meille alla olevan viestikentän kautta.

Kiitämme suuresti avustasi!

Saadaksesi vastauksen viestiisi, annathan sähköpostiosoitteesi.

Kun Läheinen Menehtyy

Mitä tehdä kun läheinen menehtyy? Tietosivustolle on koottu kattavasti tietoa läheisen menettämiseen liittyvien  käytännön asioiden hoitamiseen. Haluamme yksinkertaistaa, selkeyttää ja helpottaa monimutkaiseksi koettujen asioiden hoitamista.

Sivukartta

Simplica Oy

3126154-5

simplicaoy@gmail.com

kunlaheinenmenehtyy.fi